Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Ten sos wspaniale pasuje do ryb lub drobiu. Pochodzi z Normandii, dlatego stosuje się w nim tradycyjne produkty z tego regionu, jak na przykład wytrawny cydr i crème fraiche.
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 100 g masła
- 500 ml wytrawnego cydru
- 250 ml crème fraiche
Przygotowanie:
1W małym rondelku przez 2 minuty gotować na małym ogniu 1 łyżkę mąki z 1 łyżką masła.
2Wmieszać cydr i doprowadzić do wrzenia – gotować, aż sos zgęstnieje, około 10 minut.
3Gdy sos zacznie ponownie wrzeć, dodać crème fraiche, a następnie zdjąć z ognia i wmieszać pozostałe masło.
Porcja dla:
6 osób