Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny przepis dla wielbicieli steków – najpierw mięso nacieramy pieprzem i smażymy, a następnie podajemy z kremowym sosem pieprzowym z dodatkiem brandy. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 350 g mięsa na stek (rib-eye, polędwica wołowa lub rozbratel)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1/2 szalotki
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • 4 łyżki bulionu wołowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:

1Stek posolić z obu stron, pokryć grubą warstwą pieprzu i uklepać.

2Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać nieco oleju. Stek smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, a olej wylać.

3Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez minutę, mieszając. Dodać brandy. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Posolić do smaku.

4Stek podawać z sosem – smacznego!

Porcja dla:

2 osób