Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszny przepis dla wielbicieli steków – najpierw mięso nacieramy pieprzem i smażymy, a następnie podajemy z kremowym sosem pieprzowym z dodatkiem brandy. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 350 g mięsa na stek (rib-eye, polędwica wołowa lub rozbratel)
- sól do smaku
- 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
- olej do smażenia
- 1/2 szalotki
- 50 ml brandy lub koniaku
- 4 łyżki bulionu wołowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
1Stek posolić z obu stron, pokryć grubą warstwą pieprzu i uklepać.
2Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać nieco oleju. Stek smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, a olej wylać.
3Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez minutę, mieszając. Dodać brandy. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Posolić do smaku.
4Stek podawać z sosem – smacznego!
Porcja dla:
2 osób