Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Doskonały dodatek do dań – duszony szpinak pasuje do ziemniaków, kotletów mięnych i ryb. Można użyć świeżego lub mrożonego.

Składniki:

  • 600 g szpinaku
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

1Świeży szpinak posiekać i zblanszować. Jeśli używamy mrożonego to rozmrozić i odcisnąć z wody.

2W rondelku roztopić masło i wymieszać z mąką, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.

3Dodać szpinak, maggi, sól i pieprz. Wymieszać i chwilę gotować. Dodać śmietanę i gotować przez kilka minut. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób