Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
100 min.

Smaczne pieczywo śniadaniowe. Proste do przygotowania, delikatne, doskonałe z masłem, dżemem lub miodem.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3,5 szklanki mąki chlebowej
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

1Rozpuścić w mleku drożdże i odstawić na 10 minut.

2Dodać żółtko, masło i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.

3Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na długi wałek. Spleść w warkocz i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

5W miseczce roztrzepać białko z wodą i posmarować chałkę. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

1 osoby