Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Smaczne pieczywo śniadaniowe. Proste do przygotowania, delikatne, doskonałe z masłem, dżemem lub miodem.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1 żółtko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3,5 szklanki mąki chlebowej
- 1 białko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
1Rozpuścić w mleku drożdże i odstawić na 10 minut.
2Dodać żółtko, masło i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.
3Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na długi wałek. Spleść w warkocz i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
5W miseczce roztrzepać białko z wodą i posmarować chałkę. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
1 osoby