Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Spektakularne danie, które wspaniale rozgrzewa. Perliczkę piecze się w czerwonym winie i w ziołach, dlatego nieco przypomina coq au vin.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 g masła
- 2 perliczki podzielone na części
- spora garść posiekanej natki pietruszki
- 5 łodyżek świeżego tymianku, obskubać listki
- 2 liście laurowe
- 2 łodyżki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170 C.
2Do dużej brytfanki dodać oliwę i masło, stopić masło na średnim ogniu. Dodać perliczkę i przysmażyć na rumiano na dużym ogniu. Podsmażać perliczkę partiami, aby na patelni nie było na raz za dużo mięsa.
3Wszystkie części perliczki umieścić w brytfance, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.
4Dookoła perliczki ułożyć marchew, cebulę, pieczarki (w całości) i czosnek, a następnie polać całość winem. Przykryć i piec przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać mięso, a 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Porcja dla:
4 osób