Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Spektakularne danie, które wspaniale rozgrzewa. Perliczkę piecze się w czerwonym winie i w ziołach, dlatego nieco przypomina coq au vin.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g masła
  • 2 perliczki podzielone na części
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • 5 łodyżek świeżego tymianku, obskubać listki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łodyżki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170 C.

2Do dużej brytfanki dodać oliwę i masło, stopić masło na średnim ogniu. Dodać perliczkę i przysmażyć na rumiano na dużym ogniu. Podsmażać perliczkę partiami, aby na patelni nie było na raz za dużo mięsa.

3Wszystkie części perliczki umieścić w brytfance, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.

4Dookoła perliczki ułożyć marchew, cebulę, pieczarki (w całości) i czosnek, a następnie polać całość winem. Przykryć i piec przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać mięso, a 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

Porcja dla:

4 osób