Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszne wegańskie curry z czerwoną soczewicą, batatami, cukinią i mlekiem kokosowym, gotowane z czerwoną pastą curry. Koniecznie podawać z ryżem.

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1 łodyżka selera, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 batat, pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

1W woku rozgrzać olej, dodać cebulę i seler i smażyć przez kilka minut.

2Dodać czosnek i pastę curry i smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę.

3Dodać batata, soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

4Dodać cukinię i mleczko kokosowe. Gotować jeszcze przez 5 minut.

5Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Porcja dla:

2 osób