Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym, pomidorami i fetą. Ciepłe danie dla dwóch osób, podaję je z sałatką z rukoli.

Składniki:

  • 4 g drożdży
  • 60 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka.

2Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże z pozostałym mlekiem, oliwę i masło. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować (w okrąg), przełożyć do okrągłej foremki do tarty (o średnicy 24 cm) i posmarować rozmąconym jajkiem.

3Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4W tym czasie przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.

5Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć aż zmiękną.

6Następnie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Sos trzymać na ogniu aż zgęstnieje.

7Ciepły sos zmiksować i rozsmarować na wyrośniętym cieście.

8Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidory, posypać pokruszonym serem i posypać suszoną bazylią, oregano oraz solą i pieprzem.

9Tartę piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C.

Porcja dla:

1 osoby