20 min.
40 min.
60 min.
Ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym, pomidorami i fetą. Ciepłe danie dla dwóch osób, podaję je z sałatką z rukoli.
Składniki:
- 4 g drożdży
- 60 ml mleka
- 250 g mąki
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 250 g pomidorów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka.
2Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże z pozostałym mlekiem, oliwę i masło. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować (w okrąg), przełożyć do okrągłej foremki do tarty (o średnicy 24 cm) i posmarować rozmąconym jajkiem.
3Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4W tym czasie przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
5Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć aż zmiękną.
6Następnie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Sos trzymać na ogniu aż zgęstnieje.
7Ciepły sos zmiksować i rozsmarować na wyrośniętym cieście.
8Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidory, posypać pokruszonym serem i posypać suszoną bazylią, oregano oraz solą i pieprzem.
9Tartę piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C.
Porcja dla:
1 osoby