Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Danie proste do przyrządzenia, a jednocześnie wykwintne. Przegrzebki w kremowym sosie z dodatkiem białego wina i imbiru. Wyśmienite z ryżem.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cienko pokrojonej dymki
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina

Przygotowanie:

1W rondelku roztopić masło i podsmażyć cebulkę. Dodać marchewkę i smażyć przez 30 sekund. Dodać imbir i wino, zagotować. Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę, często mieszając.

2Dodać przegrzebki i gotować przez 1 minutę. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać, żeby się rozpuściło. Podawać.

Porcja dla:

4 osób