25 min.
60 min.
115 min.
Jeden z pierwszych przepisów obiadowych jaki odważyłam się zrobić. Tarta okazała się prosta i smaczna – dodatkowo pozwala na eksperymentowanie z różnymi dodatkami do farszu i przyprawami. Zawsze muszę robić dwie blaszki, bo jedna nigdy nie wystarcza 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
1Z mąki, jajka, masła, łyżki śmietany oraz soli wyrabiamy ciasto. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
2Pieczarki, cebulę, kurczaka (wcześniej usmażonego lub ugotowanego) drobno kroimy i smażymy razem na rozgrzanej patelni około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia.
3Dno okrągłej blachy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, brzeg natłuszczamy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę formując wysoki brzeg.
4Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do piany dodajemy żółtka i 250 ml śmietany i razem miksujemy. Dosypujemy ser, farsz z patelni i 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy wszystko łyżką drewnianą (uważając by nie zniszczyć za bardzo piany).
5Farsz wykładamy równomiernie na ciasto. Zaginamy brzeg jeżeli okaże się za wysoki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch przykrywamy plastrami żółtego sera i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Można pozostawić tartę w wyłączonym piekarniku dla utrzymania ciepła.
Porcja dla:
8 osób