Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
115 min.

Jeden z pierwszych przepisów obiadowych jaki odważyłam się zrobić. Tarta okazała się prosta i smaczna – dodatkowo pozwala na eksperymentowanie z różnymi dodatkami do farszu i przyprawami. Zawsze muszę robić dwie blaszki, bo jedna nigdy nie wystarcza 🙂

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

1Z mąki, jajka, masła, łyżki śmietany oraz soli wyrabiamy ciasto. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

2Pieczarki, cebulę, kurczaka (wcześniej usmażonego lub ugotowanego) drobno kroimy i smażymy razem na rozgrzanej patelni około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia.

3Dno okrągłej blachy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, brzeg natłuszczamy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę formując wysoki brzeg.

4Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do piany dodajemy żółtka i 250 ml śmietany i razem miksujemy. Dosypujemy ser, farsz z patelni i 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy wszystko łyżką drewnianą (uważając by nie zniszczyć za bardzo piany).

5Farsz wykładamy równomiernie na ciasto. Zaginamy brzeg jeżeli okaże się za wysoki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch przykrywamy plastrami żółtego sera i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Można pozostawić tartę w wyłączonym piekarniku dla utrzymania ciepła.

Porcja dla:

8 osób