20 min.
20 min.
40 min.
Wiosenne jędrne cukinie zapieczone na kruchym cieście – mniam. Moja sąsiadka często tak skutecznie kusi mnie zapachem tego dania… aż w końcu sama je przyrządzam 😉
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- sól do smaku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nimi formę na tartę. Ciasto piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
2Cukinie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, po czym po kilku minutach odcisnąć z nadmiaru wody i odlać ją.
3Pieczarki obrać i pokroić drobno.
4Ser zetrzeć na tarce.
5Na patelni z łyżką masła podsmażać cukinię z pieczarkami przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony praską czosnek, sól, pieprz.
6Śmietanę ubić z jajkami, dodać posiekany koperek i ser.
7Na podpieczone ciasto położyć farsz i zalać go masą jajeczną.
8Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż do zapieczenia górnej warstwy (ok. 15 minut).
Porcja dla:
6 osób