Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wiosenne jędrne cukinie zapieczone na kruchym cieście – mniam. Moja sąsiadka często tak skutecznie kusi mnie zapachem tego dania… aż w końcu sama je przyrządzam 😉

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nimi formę na tartę. Ciasto piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

2Cukinie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, po czym po kilku minutach odcisnąć z nadmiaru wody i odlać ją.

3Pieczarki obrać i pokroić drobno.

4Ser zetrzeć na tarce.

5Na patelni z łyżką masła podsmażać cukinię z pieczarkami przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony praską czosnek, sól, pieprz.

6Śmietanę ubić z jajkami, dodać posiekany koperek i ser.

7Na podpieczone ciasto położyć farsz i zalać go masą jajeczną.

8Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż do zapieczenia górnej warstwy (ok. 15 minut).

Porcja dla:

6 osób