Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
55 min.

To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie – pierogi z nadzieniem z ziemniaków i smażonych pieczarek.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować.

2W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.

3Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.

4Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.

5Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.

6Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.

7Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.

8W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.

9Podawać z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.

Porcja dla:

45 osób