20 min.
20 min.
55 min.
To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie – pierogi z nadzieniem z ziemniaków i smażonych pieczarek.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować.
2W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.
3Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.
4Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.
5Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.
6Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.
7Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.
8W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.
9Podawać z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.
Porcja dla:
45 osób