Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Moja wariacja na temat tego francuskiego gulaszu – zamiast mięsa dodałam grzyby leśne, poza sezonem można spróbować z pieczarkami.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 400 g kurek
  • 4 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1/2 małego selera korzeniowego, pokrojonego w słupki
  • 1 kalarepa, pokrojona w słupki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, dodać kurki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.

2Dodać marchewkę, selera i kalarepę. W bulionie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zalać tym warzywa. Dodać liść laurowy i czosnek, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-12 minut.

3Dodać szpinak i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i dusić przez kolejne 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób