Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Moja wariacja na temat tego francuskiego gulaszu – zamiast mięsa dodałam grzyby leśne, poza sezonem można spróbować z pieczarkami.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 400 g kurek
- 4 marchewki, pokrojone w słupki
- 1/2 małego selera korzeniowego, pokrojonego w słupki
- 1 kalarepa, pokrojona w słupki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, dodać kurki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
2Dodać marchewkę, selera i kalarepę. W bulionie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zalać tym warzywa. Dodać liść laurowy i czosnek, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-12 minut.
3Dodać szpinak i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i dusić przez kolejne 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób