30 min.
60 min.
150 min.
Pyszny i lekki chleb pszenny z rumianą skórką posypaną makiem, który pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i odstawić na 15 minut.
2Jajka zmiksować z żółtkiem, cukrem i solą. Dodać drożdże i 3 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
3Ciasto przekroić na dwie równe części i uformować podłużne bochenki. Odłożyć na 20 minut. Każdy bochenek podzielić na pół i zrolować na długi sznurek. Zlepić razem 4 sznurki i zapleść z nich warkocz. Zlepić końce, wcisnąć pod spód i przełożyć na blaszkę. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Chleb posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 45 minut.
Porcja dla:
1 osoby