Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
180 min.

Prosty sposób na wyjątkowo smaczne kotlety schabowe. Marynowane w sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, obtoczone w bułce tartej z sezamem i pieczone do perfekcji!

Składniki:

  • 4 grube kotlety schabowe
  • 1 szklanka (235 ml) sosu sojowego
  • 8 plasterków świeżego korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie:

1Do dużego foliowego woreczka włożyć kotlety, dodać sos sojowy, imbir, czosnek i pieprz. Szczelnie zamknąć i potrząsać, aby kotlety dobrze pokryły się przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

3Na talerz wysypać bułkę tartą i wymieszać z ziarnem sezamu. Kotlety odsączyć z marynaty, (sprawdzić czy plasterki imbiru nie przykleiły się do mięsa), obtoczyć w bułce z sezamem. Można obłożyć kawałkami czosnku z marynaty. Przełożyć na ruszt w piekarniku.

4Piec przez około 45 minut.

Porcja dla:

4 osób