Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Boska przystawka, która powali smakiem Twoich gości. Gruszki są wydrążone, a następnie nadziewane błękitnym serem, owinięte w boczek i zapieczone pod grillem.

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 400 g błękitnego sera
  • 16 plastrów chudego boczku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”.

2W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym i z laską cynamonu.

3Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Natychmiast włożyć je do wrzącej wody i gotować przez 10 minut.

4Błękitny ser rozgnieść widelcem. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i nałożyć do nich błękitny ser. Owinąć każdą gruszkę w dwa plastry boczku.

5Piec pod grillem, aż boczek będzie chrupiący.

Porcja dla:

4 osób