Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
27 min.
27 min.
Dodatek orzechów piniowych i suszonych pomidorów zmienia zwykłe burgery w śródziemnomorski przysmak. Podawać z sałatką z papryki, cebuli i oliwek lub z kukurydzą pieczoną na grillu oraz opieczonymi kawałkami ciabatty.
Składniki:
- 250 g mielonej chudej wołowiny
- 250 g mielonej chudej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
- 2 łyżki posiekanych orzechów piniowych
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wymieszać wieprzowinę z wołowiną, czosnkiem, orzeszkami piniowymi, posiekanymi suszonymi pomidorami oraz bazylią. Doprawić pieprzem.
2Masę podzielić na 4 porcje i uformować z nich burgery. Piec w mocno rozgrzanym opiekaczu lub na grillu węglowym przez 10–12 minut, aż się przyrumienią. Przewrócić raz na drugą stronę
Porcja dla:
4 osób