Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
27 min.

Dodatek orzechów piniowych i suszonych pomidorów zmienia zwykłe burgery w śródziemnomorski przysmak. Podawać z sałatką z papryki, cebuli i oliwek lub z kukurydzą pieczoną na grillu oraz opieczonymi kawałkami ciabatty.

Składniki:

  • 250 g mielonej chudej wołowiny
  • 250 g mielonej chudej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
  • 2 łyżki posiekanych orzechów piniowych
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wymieszać wieprzowinę z wołowiną, czosnkiem, orzeszkami piniowymi, posiekanymi suszonymi pomidorami oraz bazylią. Doprawić pieprzem.

2Masę podzielić na 4 porcje i uformować z nich burgery. Piec w mocno rozgrzanym opiekaczu lub na grillu węglowym przez 10–12 minut, aż się przyrumienią. Przewrócić raz na drugą stronę

Porcja dla:

4 osób