Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Warzywa, ziemniaki i kiełbasa pokryte roztopionym serem cheddar to pyszna zapiekanka. Ten przepis jest tak prosty, że jest jedynym daniem, jakie potrafi ugotować mój mąż! Kiedy ja ją przyrządzam, lubię dodać zieloną i czerwoną paprykę, ale tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!
Składniki:
- 300 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej
- 4 małe ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
- 450 g kiełbasy wołowej, pokrojonej na 1/2 cm plasterki
- 55 g masła, pociętego na kawałki
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 30 g startego sera cheddar
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C.
2Rozłożyć mieszankę rozmrożonych warzyw na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Przykryć równomiernie ziemniakami, kiełbasą i kawałkami masła. Posypać pieprzem cytrynowym i przykryć folią aluminiową.
3Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Odkryć delikatnie folię, posypać serem i zostawić, żeby się roztopił.
Porcja dla:
4 osób