Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Warzywa, ziemniaki i kiełbasa pokryte roztopionym serem cheddar to pyszna zapiekanka. Ten przepis jest tak prosty, że jest jedynym daniem, jakie potrafi ugotować mój mąż! Kiedy ja ją przyrządzam, lubię dodać zieloną i czerwoną paprykę, ale tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!

Składniki:

  • 300 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej
  • 4 małe ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
  • 450 g kiełbasy wołowej, pokrojonej na 1/2 cm plasterki
  • 55 g masła, pociętego na kawałki
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 30 g startego sera cheddar

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2Rozłożyć mieszankę rozmrożonych warzyw na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Przykryć równomiernie ziemniakami, kiełbasą i kawałkami masła. Posypać pieprzem cytrynowym i przykryć folią aluminiową.

3Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Odkryć delikatnie folię, posypać serem i zostawić, żeby się roztopił.

Porcja dla:

4 osób