10 min.
35 min.
45 min.
Dawniej ziemniaki smażono razem z tłustym mięsem. Zdrowiej jest smażyć je na oliwie z oliwek, z aromatycznymi ziołami. Tu proponujemy przepis na młode ziemniaki smażone z ząbkami czosnku.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 dużych, nieobranych ząbków czosnku
- 3 grube plastry świeżego, obranego korzenia imbiru
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na małym ogniu. Wrzucić czosnek, imbir, nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kurkumę. Smażyć minutę.
2Dodać ziemniaki, wstrząsnąć patelnią, aby pokryły się przyprawami. Smażyć około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Dolać wody, przykryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
3Wyjąć i wyrzucić kawałki imbiru. Skropić ziemniaki sokiem z cytryny. Podawać razem z ząbkami czosnku – każdy sam może wycisnąć swój ząbek czosnku na ziemniaki.
Porcja dla:
4 osób