Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Dawniej ziemniaki smażono razem z tłustym mięsem. Zdrowiej jest smażyć je na oliwie z oliwek, z aromatycznymi ziołami. Tu proponujemy przepis na młode ziemniaki smażone z ząbkami czosnku.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 dużych, nieobranych ząbków czosnku
  • 3 grube plastry świeżego, obranego korzenia imbiru
  • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na małym ogniu. Wrzucić czosnek, imbir, nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kurkumę. Smażyć minutę.

2Dodać ziemniaki, wstrząsnąć patelnią, aby pokryły się przyprawami. Smażyć około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Dolać wody, przykryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3Wyjąć i wyrzucić kawałki imbiru. Skropić ziemniaki sokiem z cytryny. Podawać razem z ząbkami czosnku – każdy sam może wycisnąć swój ząbek czosnku na ziemniaki.

Porcja dla:

4 osób