Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten sycący posiłek jest bardzo prosty, smakuje wyśmienicie i jest pełen białka. Soczewicę zapieka się z jajkami na twardo i z żółtym serem w kremowym beszamelu.

Składniki:

  • 500 ml osolonej wody
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Przygotować beszamel: w rondelku, na średnim ogniu stopić masło, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą. Szybko mieszać aby pozbyć się grudek. Dodać zimne mleko (całe na raz) i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli w sosie będą grudki, możne je roztrzepać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.

2Soczewicę przepłukać i usunąć wszelkie plewy. Włożyć soczewicę do szybkowaru, dodać sól, zamknąć szybkowar i gotować na małym ogniu przez 20 minut (od czasu, gdy zacznie gwizdać). Przed otwarciem pozwolić, by szybkowar wyrównał ciśnienie.

3Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wymieszać soczewicę z beszamelem, a następnie przelać całość do blachy. W masę z soczewicy wcisnąć ugotowane jajka, aby masa je przykryła. Posypać startym serem i grillować przez kilka minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób