Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

To łatwe, sycące, i może nawet szybkie danie (jeśli pominąć pieczenie), które często sama przygotowuję.

Składniki:

  • 225 g szerokiego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 140 g (1 szklanka) startego ostrego sera, np. cheddar
  • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
  • 1 puszka (450 g) zielonego groszku, odsączonego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. 2-litrowe naczynie żaroodporne spryskać tłuszczem w sprayu.

2W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente. Dobrze odcedzić.

3W średnim rondelku wymieszać mąkę z masłem i solą. Mieszać, aż masło się rozpuści, a składniki się dobrze połączą. Dodać mleko i mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje (zwykle osiąga właściwą konsystencję tuż zanim zacznie się gotować). Do mieszaniny dodać ser i mieszać, aby ser się rozpuścił i wszystko się dobrze połączyło. Wmieszać tuńczyka, groszek i makaron. Wyłożyć równomiernie do przygotowanego naczynia.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

6 osób