Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wyjątkowo pyszny sos na bazie szampana, z dodatkiem kaparów i estragonu. Wykwintny w połączeniu z pieczoną rybą, na przykład z pieczonym łososiem.
Składniki:
- 1,5 łyżki kaparów
- 350 ml szampana
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- garść świeżego estragonu
- 1/2 cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku na średnim ogniu podsmażać kapary przez 30 sekund. Dolać szampana i gotować, aż sos zredukuje się o połowę.
2Stopniowo dodawać po jednej kostce masła, cały czas mieszając, aż masło się stopi. Powtórzyć z resztą masła, zachowując 1 kostkę.
3Dodać ostatni kawałek masła, listki estragonu i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wymieszać na jednolity sos. Doprawić solą do smaku i podawać.
Porcja dla:
8 osób