Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wyjątkowo pyszny sos na bazie szampana, z dodatkiem kaparów i estragonu. Wykwintny w połączeniu z pieczoną rybą, na przykład z pieczonym łososiem.

Składniki:

  • 1,5 łyżki kaparów
  • 350 ml szampana
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • garść świeżego estragonu
  • 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1W rondelku na średnim ogniu podsmażać kapary przez 30 sekund. Dolać szampana i gotować, aż sos zredukuje się o połowę.

2Stopniowo dodawać po jednej kostce masła, cały czas mieszając, aż masło się stopi. Powtórzyć z resztą masła, zachowując 1 kostkę.

3Dodać ostatni kawałek masła, listki estragonu i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wymieszać na jednolity sos. Doprawić solą do smaku i podawać.

Porcja dla:

8 osób