Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ciasto francuskie, szpinak i feta – te składniki zawsze mam w lodówce, aby gdy tylko najdzie mnie ochota, móc sobie przygotować to pyszne danie.

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/2 opakowania (150 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 1 opakowanie (200 g) sera feta (najlepiej Arla), pokrojonego w kostkę
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.

2Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.

3Szpinak odcisnąć i podgrzać na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Dodać fetę, cebulę i czosnek, wymieszać.

4Farsz szpinakowy wymieszać z jajkami i mlekiem. Doprawić pieprzem. Feta jest słona więc soli właściwie już nie potrzeba. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

5Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

12 osób