Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Doskonały dodatek na świąteczny stół. Kapusta będzie bardziej chrupiąca jeśli się jej nie podgotuje, ale użyje surowej.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowana
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 75 g (2/3 szklanki) startego żółtego sera
  • 110 g (1/2 szklanki) bułki tartej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.

2Włożyć kapustę do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, aż będzie zaczynała mięknąć. Odcedzić.

3W międzyczasie stopić masło w małym rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, mleko i sól. Gotować mieszając, aż lekko zgęstnieje, a następnie dodać ser.

4Przełożyć kapustę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wymieszać z sosem serowym. Wierzch posypać bułką tartą.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Porcja dla:

6 osób