Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszne wegetarińskie leczo z bakłażanów, marchewki, cukinii, papryki i pomidorów. Doskonałe z czosnkowym pieczywem.

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • olej do smażenia
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 pomidory

Przygotowanie:

1Bakłażany pokroić w drobną kostkę. W woku rozgrzać olej i smażyć bakłażana ze wszystkich stron przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

2Cukinię pokroić w kostkę i dodać do bakłażnów.

3Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę.

4W oddzielnym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać paprykę i smażyć przez kilka minut, dodać marchewkę i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory i połowę czosnku, wymieszać i przełożyć do woka.

5Całość smażyć przez kilka minut, na koniec dodać resztę czosnku, doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób