Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
675 min.
675 min.
Tradycyjny sposób na przyrządzenie gęsi – nacierana majerankiem, nadziewana jabłkami i owocami jałowca. Aromatyczna i soczysta. Zachwyci każdego!
Składniki:
- 1 gęś (około 2 kg)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 10 g owoców jałowca
- 2 duże kwaśne jabłka
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pod skórę powciskać owoce jałowca.
2Jabłka umyć i w całości włożyć do środka, posypać majerankiem i jałowcem. Gęś zaszyć i odstawić do lodówki na całą noc.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
4Do brytfanki nalać oliwę, włożyć gęś, przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.
5Upieczoną gęś odstawić na 30 minut, wyjąć jabłka i pokroić na ćwiartki. Gęś kroić na porcje i podawać z jabłkami.
Porcja dla:
6 osób