Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To przepis na rosti, czyli placki ziemniaczane po szwajcarsku, ale nieco zmodyfikowany. Starte ziemniaki miesza się z jajkiem, serem, czosnkiem i cebulą i smaży jako jeden duży placek. Podawać na śniadanie, lunch, obiad, lub na kolację!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 300 g startego sera comté lub gruyere
  • 5 łyżek mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem, serem, mąką, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.

2W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Poruszać patelnią, aby olej pokrył ją równomiernie. Przełożyć na patelnię masę ziemniaczaną, wyrównać łyżką i smażyć przez około 15 minut na dużym ogniu.

3Zmniejszyć ognień na mały i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona też będzie złotobrązowa. Odwrócić placek wprost na talerz i podawać.

Porcja dla:

6 osób