Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Ten sos wspaniale smakuje z grillowanym kurczakiem lub wieprzowiną. Z tych proporcji wychodzi około szklanka sosu, więc można podwoić ilość składników i mieć go więcej do podania na stół. Sos zawiera dużo cukru, mięso należy więc polewać nim pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliło!

Składniki:

  • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
  • 1/2 szklanki (120 ml) octu ryżowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać cukier z octem, ketchupem, sosem, imbirem, mąką i czosnkiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Porcja dla:

8 osób