Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tajska zielona pasta curry wyrabiana ze świeżych, zielonych chili i ziół, nada delikatny smak temu interesującemu daniu warzywnemu. Podawać z aromatycznym tajskim ryżem lub makaronem orientalnym na lekki, szybki posiłek.

Składniki:

  • 75 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 125 g groszku cukrowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2–3 minuty, często mieszając, aż się przyrumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.

2Wlać olej na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Zwiększyć nieco ogień i dodać pieczarki. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy, kukurydzę i zieloną paprykę. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, nadal mieszając.

3Dodać curry i 3 łyżki mleczka kokosowego. Dusić, mieszając, minutę. Dodać resztę mleczka kokosowego oraz kiełki fasoli. Dusić przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną, a mleczko kokosowe nieco odparuje. Wrzucić połowę orzechów, nałożyć danie na podgrzane talerze i posypać resztą orzechów.

Porcja dla:

4 osób