Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jest to bardzo aromatyczna potrawa z północy Indii, zwykle spożywana ze smażonym chlebem bhatura lub puri. Ja podaję ją na ryżu jako bardzo sycący posiłek. Można także serwować ją jako szybką przekąskę na tostach. Przepis ten można wykonać znacznie szybciej, jeśli używa się ciecierzycy z puszki, ale ja wolę myśleć, że autentyczny smak pochodzi z włożonego wysiłku!

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) wody
  • 1 torebka herbaty
  • 1 liść laurowy
  • 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy, odcedzonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 3 drobno posiekane pomidory
  • 1/4 szklanki świeżych liści kolendry

Przygotowanie:

1Wlać 2 szklanki wody do garnka, włożyć torebkę herbaty i liść laurowy i doprowadzić wodę do wrzenia. Odsypać około 1/2 szklanki ciecierzycy, a resztę dodać do wrzącej wody. W trakcie ogrzewania ciecierzycy, wyjąć i wyrzucić torebkę z herbatą oraz liść laurowy. Gdy ciecierzyca się podgrzeje, zdjąć z ognia, odcedzić płyn do miseczki i odstawić na bok.

2Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni na średnim ogniu i zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać do odsypanej 1/2 szklanki ciecierzycy wraz z pomidorem i połową liści kolendry. Odstawić.

3Rozgrzać pozostały olej na patelni na średnim ogniu i dodać do niego nasiona kolendry, kuminu, imbir oraz rozgnieciony czosnek. Smażyć mieszając przez 15 do 20 sekund, aż lekko się zrumienią. Dodać kurkumę oraz posiekaną cebulę i gotować aż cebula zmięknie. Domieszać pozostałe pomidory. Doprawić solą, pieprzem cayenne i garam masala. Doprowadzić ten sos pomidorowy do wrzenia i gotować około 5 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę oraz ciecierzycę z zeszkloną cebulą i dolać tyle płynu z miseczki, aby osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Nadal gotować, mieszając, przez około 5 minut. Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi kolendry.

Porcja dla:

6 osób