25 min.
25 min.
50 min.
Chrupiące paczuszki z ciasta filo napełnione cieciorką, ziemniakami i serem, z dodatkiem pikantnych, bliskowschodnich przypraw będą wyjątkowo smacznym i sycącym daniem głównym. Podane z sałatką z pomidorów lub z sałatą stworzą treściwy posiłek.
Składniki:
- 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 6 szalotek, drobno posiekanych
- 1½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 45 g sera feta, pokruszonego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 5 minut na małym ogniu. Starannie odlać i odstawić.
2Rozgrzać łyżkę oliwy w szerokim rondlu. Wrzucić szalotki i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać kolendrę i kmin rzymski, smażyć jeszcze 30 sekund.
3Zdjąć rondel z ognia. Dodać cieciorkę, ziemniaki, ser feta, sułtanki, chili i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
4Ułożyć płat ciasta filo na blacie i lekko posmarować odrobiną pozostałej oliwy. Przykryć drugim płatem ciasta i również posmarować go lekko oliwą. Nałożyć ⅛ nadzienia na krótszy koniec ciasta, pozostawić margines o szerokości około 2,5 cm. Zagiąć dłuższe brzegi na nadzienie, zawinąć na nie bliższą, krótszą krawędź, a następnie zrolować. W taki sam sposób przygotować pozostałe siedem paczuszek.
5Ułożyć paczuszki na blasze, posmarować lekko pozostałą oliwą i posypać sezamem. Piec 20-25 minut, aż zrobią się chrupiące i przyrumienią. Podawać na gorąco lub na zimno.
Porcja dla:
4 osób