Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Te gołąbki pochodzą ze Środkowego Wschodu i są zupełnie inne od „naszych”. Są pełne smaku, a i łatwo się je przygotowuje. Sos jogurtowy to doskonały dodatek. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 6 dużych liści kapusty
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 250 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.

2Zblanszować liście kapusty we wrzącej wodzie i natychmiast przełożyć do miski z lodowatą wodą. Odcedzić nadmiar wody na sicie. Odciąć zgrubiałe części głąba na środku liści.

3W patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, migdały i rodzynki i smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając. Dodać kumin, cynamon, pietruszkę i ryż i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4Wyłożyć nadzienie na liście kapusty i zawijać ciasno gołąbki, zawijając do środka brzegi liścia. Układać w naczyniu żaroodpornym tak, aby końcówka liścia znajdowała się u dołu.

5Podgrzać bulion drobiowy i polać nim gołąbki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

6Wymieszać wszystkie składniki na sos jogurtowy. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić i podawać z ciepłymi gołąbkami.

Porcja dla:

3 osób