30 min.
25 min.
55 min.
Te gołąbki pochodzą ze Środkowego Wschodu i są zupełnie inne od „naszych”. Są pełne smaku, a i łatwo się je przygotowuje. Sos jogurtowy to doskonały dodatek. Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 6 dużych liści kapusty
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- 300 g ugotowanego ryżu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 250 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
2Zblanszować liście kapusty we wrzącej wodzie i natychmiast przełożyć do miski z lodowatą wodą. Odcedzić nadmiar wody na sicie. Odciąć zgrubiałe części głąba na środku liści.
3W patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, migdały i rodzynki i smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając. Dodać kumin, cynamon, pietruszkę i ryż i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4Wyłożyć nadzienie na liście kapusty i zawijać ciasno gołąbki, zawijając do środka brzegi liścia. Układać w naczyniu żaroodpornym tak, aby końcówka liścia znajdowała się u dołu.
5Podgrzać bulion drobiowy i polać nim gołąbki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
6Wymieszać wszystkie składniki na sos jogurtowy. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić i podawać z ciepłymi gołąbkami.
Porcja dla:
3 osób