Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
18 min.
Całkowity czas:
108 min.

Gdy wydajemy przyjęcie, podajmy własnoręcznie upieczone bułeczki, które staną się przebojem bufetu. Upieczmy je poprzedniego dnia, a przed podaniem odgrzejmy w piekarniku.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 220–280 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 42 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.

2Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

3Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego wałek i podzielić na 20 jednakowych części. Formować z nich precle, okrągłe bułeczki lub niewielkie obwarzanki i układać na blachach.

4Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować pieczywo. Posypać solą gruboziarnistą, kminkiem i makiem. Większe bułeczki nadkroić z wierzchu na krzyż. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.

5Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.

Porcja dla:

20 osób