Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
27 min.
27 min.
Przepis ten dała mi babcia. To małe pieczarki marynowane w smacznej zalewie, idealne na przyjęcia. Można je przechowywać przez dłuższy czas w lodówce, albo zawekować i trzymać w spiżarce.
Składniki:
- 80 ml (1/3 szklanki) octu winnego z czerwonego wina
- 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
- 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonej pietruszki
Przygotowanie:
1W średnim garnku wymieszać ocet winny z oliwą, cebulą, solą, pietruszką, gorczycą, brązowym cukrem i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby. Gotować na wolnym ogniu 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do sterylnych pojemników i trzymać w lodówce, aż do chwili podania.
Porcja dla:
1 osoby