Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta smaczna warzywna potrawa podawana z młodymi ziemniakami i dużą ilością koperku, albo jako dodatek do obiadu mięsnego, smakuje znakomicie szczególnie w wiosenne dni.

Składniki:

  • 6 młodych kalarepek
  • 3 łyżeczki masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kalarepki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

2Koperek drobno posiekać.

3Kalarepki włożyć do rondelka, dodać 120 ml wody, masło i vegetę, i dusić pod przykryciem do miękkości.

4Dodać śmietanę, koperek, sól i pieprz – zagotować i odstawić.

Porcja dla:

6 osób