Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
27 min.

Przepis ten dała mi babcia. To małe pieczarki marynowane w smacznej zalewie, idealne na przyjęcia. Można je przechowywać przez dłuższy czas w lodówce, albo zawekować i trzymać w spiżarce.

Składniki:

  • 80 ml (1/3 szklanki) octu winnego z czerwonego wina
  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki suszonej pietruszki

Przygotowanie:

1W średnim garnku wymieszać ocet winny z oliwą, cebulą, solą, pietruszką, gorczycą, brązowym cukrem i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby. Gotować na wolnym ogniu 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do sterylnych pojemników i trzymać w lodówce, aż do chwili podania.

Porcja dla:

1 osoby