Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne pikle z ogórków – dobre na zimę. Są słodko – kwaśne i chrupiące. Lubię je podać do obiadu albo na kanapkę. Zamiast ogórków można użyć cukinii – też jest pyszna!
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 duża cebula pokrojona w plasterki
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
Przygotowanie:
1Przygotować zalewę: w dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.
2Półlitrowe słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć.
3Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski.
4Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka plasterków marchewki. Następnie układać w słoiku pokrojone ogórki (pionowo) i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
5Całość zalać przegotowaną i ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 6 minut.
Porcja dla:
5 osób