Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne pikle z ogórków – dobre na zimę. Są słodko – kwaśne i chrupiące. Lubię je podać do obiadu albo na kanapkę. Zamiast ogórków można użyć cukinii – też jest pyszna!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula pokrojona w plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Przygotowanie:

1Przygotować zalewę: w dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.

2Półlitrowe słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć.

3Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski.

4Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka plasterków marchewki. Następnie układać w słoiku pokrojone ogórki (pionowo) i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

5Całość zalać przegotowaną i ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 6 minut.

Porcja dla:

5 osób