Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tradycyjny dodatek do dań obiadowych – marchewka z groszkiem zagęszczona zasmażką. Dzieci za nią przepadają!

Składniki:

  • 4 młode marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

1Marchewki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Gotować przez 15 minut.

2Groszek odsączyć z zalewy i dodać do marchewki. Gotować przez kilka minut.

3Na patelni stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć, aż się zrumieni, a nastepnie podlać niewielką ilością wywaru z gotowania marchewki. Cały czas mieszając, gotować do uzyskania konsystencji budyniu.

4Zasmażkę wymieszać z marchewką i groszkiem. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób