Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Tradycyjny dodatek do dań obiadowych – marchewka z groszkiem zagęszczona zasmażką. Dzieci za nią przepadają!
Składniki:
- 4 młode marchewki
- sól i pieprz do smaku
- 300 g zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
1Marchewki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Gotować przez 15 minut.
2Groszek odsączyć z zalewy i dodać do marchewki. Gotować przez kilka minut.
3Na patelni stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć, aż się zrumieni, a nastepnie podlać niewielką ilością wywaru z gotowania marchewki. Cały czas mieszając, gotować do uzyskania konsystencji budyniu.
4Zasmażkę wymieszać z marchewką i groszkiem. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób