Czas przygotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Miąższ słodkiego melona, owoce jagodowe, gruszkę i ogórek marynuje się w likierze Pimm’s i podaje w wydrążonej połówce melona. W oryginalnym przepisie do dekoracji używa się kwiatów ogórecznika lekarskiego. Jeśli ich nie mamy, możemy tak udekorować sałatkę, jak nam w duszy gra.

Składniki:

  • 1 mały melon ogen
  • 1 mały zwykły melon
  • 200 g truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 1 gruszka, pokrojona na kawałki
  • ¼ ogórka, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Przekroić melony w połowie poziomo, wyjąć pestki ze środka i wyrzucić. Wydrążyć melony, używając łyżeczki i przełożyć miąższ do miski. Zachować wydrążone skórki.

2Dodać truskawki, gruszkę i ogórek do miąższu melona w misce. Zostawić kilka plastrów karamboli do dekoracji, a resztę posiekać i dodać do mieszanki.

3Pokropić owoce likierem Pimm’s. Dodać posiekaną miętę lub melisę i całość lekko zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce lub do lodówki.

4Wyrównać łyżeczką nierówności, aby melonowe miseczki były gładkie w środku. Włożyć do nich sałatkę owocową i udekorować kawałkami karamboli oraz kwiatami ogórecznika.

Porcja dla:

4 osób