20 min.
04 min.
24 min.
Jajka faszerowane to najprostsza przystawka na świecie. Tutaj wersja bardziej wykwintna, bo jajka są nadziewane wędzonym łososiem i podane na sosie z kawioru.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia (trimming), drobno posiekanego
- 6-8 łyżek gęstego majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek kaparów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wymieszać składniki na sos. Ilość soku i skórki z cytryny dostosować do swoich preferencji.
2Ugotowane i przestudzone jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć delikatnie żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
3Żółtka rozgnieść w misce widelcem, dodać majonez, łososia (można odłożyć kawałki łososia do dekoracji) i sok z cytryny i wymieszać na gładką pastę.
4Dodać kapary, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
5Nakładać farsz do białek tak, aby powstawały małe kopułki. Można je zaokrąglić namoczoną w wodzie łyżeczką.
6Dookoła jajek na półmisku wyłożyć sos, a jajka udekorować kawałkami łososia.
Porcja dla:
20 osób