Jajka faszerowane łososiem na sosie kawiorowym

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
24 min.

Jajka faszerowane to najprostsza przystawka na świecie. Tutaj wersja bardziej wykwintna, bo jajka są nadziewane wędzonym łososiem i podane na sosie z kawioru.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia (trimming), drobno posiekanego
  • 6-8 łyżek gęstego majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wymieszać składniki na sos. Ilość soku i skórki z cytryny dostosować do swoich preferencji.

2Ugotowane i przestudzone jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć delikatnie żółtka. Białka ułożyć na półmisku.

3Żółtka rozgnieść w misce widelcem, dodać majonez, łososia (można odłożyć kawałki łososia do dekoracji) i sok z cytryny i wymieszać na gładką pastę.

4Dodać kapary, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

5Nakładać farsz do białek tak, aby powstawały małe kopułki. Można je zaokrąglić namoczoną w wodzie łyżeczką.

6Dookoła jajek na półmisku wyłożyć sos, a jajka udekorować kawałkami łososia.

Porcja dla:

20 osób