Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Zazwyczaj farszu szpinakowego z fetą używam do pierożków z ciasta francuskiego, ale w połączeniu z tradycyjnym ciastem na pierogi też smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody. Odłożyć pod ściereczką.

2Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodać dobrze odsączony szpinak i chwilę smażyć.

3Szpinak wystudzić i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać.

4Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kwadraty o bokach 5-6 cm. Na każdym kawałku ciasta układać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.

5Zagotować 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli. Wrzucać pierogi na wrzącą wodę i gotować 2-3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjąć, odcedzić i polać olejem aby się nie sklejały.

Porcja dla:

4 osób