Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne, aromatyczne warzywa pieczone z dodatkiem ziół prowansalskich, posypane serem feta. Wspaniałe solo lub jako dodatek do dań.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól do smaku
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą. Odłożyć na 10 minut, aby puścił sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.

3Cukinię pokroić w plasterki, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na 4 części. Cebulę pokroić w piórka.

4Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem.

5Warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce, posmarować oliwą z przyprawami. Piec przez 15 minut.

6Ser feta pokroić w kostkę i posypać warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika na 5-6 minut.

7Podawać z octem winnym.

Porcja dla:

6 osób