Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne, aromatyczne warzywa pieczone z dodatkiem ziół prowansalskich, posypane serem feta. Wspaniałe solo lub jako dodatek do dań.
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól do smaku
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
Przygotowanie:
1Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą. Odłożyć na 10 minut, aby puścił sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
3Cukinię pokroić w plasterki, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na 4 części. Cebulę pokroić w piórka.
4Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem.
5Warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce, posmarować oliwą z przyprawami. Piec przez 15 minut.
6Ser feta pokroić w kostkę i posypać warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
7Podawać z octem winnym.
Porcja dla:
6 osób