Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
100 min.

Z braku piekarnika, a z ochoty na pizzę postanowiłam usmażyć pizzę na patelni. Ciasto robię jak na zwykłą pizzę, ale smażenie to już inna bajka 🙂 Pycha!

Składniki:

  • 500 g mąki (najlepiej typ 500)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml wody
  • 150 ml passaty (sosu pomidorowego)
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)

Przygotowanie:

1Do miski wsypać mąkę, sól, oregano i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie i wlać oliwę oraz wodę. Delikatnie wymieszać ciasto, w razie potrzeby dodając więcej wody.

2Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do czystej miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

3Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjąć z miski i położyć na oprószoną mąką stolnicę. Chwile wyrabiać, a następnie rozwałkować na koło wielkości patelni. (Lub dwa koła – to zależy jak dużą mamy patelnię.)

4Rozgrzać patelnię teflonową i wlać na nią oliwę, rozprowadzając ją po całej patelni. Położyć placek z ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut (3-4) aż się lekko zrumieni od spodu. Odwrócić ciasto na drugą stronę (za pomocą szpatułki lub talerza), posmarować podsmażoną stronę oliwą, pokryć sosem, nałożyć dodatki i starty ser, przykryć patelnię i smażyć jeszcze około 5 minut.

Porcja dla:

1 osoby