Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ta znakomita zapiekanka złożona jest z kapusty kiszonej, mielonki wołowej, sera szwajcarskiego i tartego chleba żytniego oraz przyprawiona sosem do sałatek w stylu rosyjskim.

Składniki:

  • 6 kromek chleba żytniego, pokrojonego w kostkę
  • 450 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
  • 450 g mielonki z wołowiny lub wędliny pokrojonej w plasterki
  • 180 ml sos do sałatek w stylu rosyjskim (można zastąpić śmietaną lub majonezem)
  • 220 g sera szwajcarskiego typu ementaler, rozdrobnionego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Rozłożyć kostki chleba na dnie naczynia żaroodpornego 23×33 cm. Ułożyć równomiernie kapustę kiszoną na kostki chleba, następnie warstwę wołowiny na kapustę. Polać wszystko sosem (śmietaną lub majonezem).

3Popryskać folię aluminiową tłuszczem w sprayu i przykryć popryskaną stroną naczynie żaroodporne. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

4Zdjąć pokrywę, posypać serem i piec odkrytą zapiekankę przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.

Porcja dla:

6 osób