20 min.
90 min.
470 min.
Smaczny przepis na aromatyczny czosnkowo-imbirowy boczek nadziewany mielonym mięsem, ze słodką nutą miodu i piwa.
Składniki:
- 1,5 kg surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- majeranek
- mielony kminek
- sól i pieprz do smaku
- 400 g mielonego mięsa
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Boczek opłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą imbiru, majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Do mięsa mielonego dodać jajko, wymieszać.
4Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do mięsa.
5Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz i wymieszać na jednolitą masę.
6Boczek naciąć przez środek tak, aby powstała kieszeń, w którą teraz trzeba nałożyć farsz.
7Boczek posmarować miodem, ułożyć w brytfance i podlać piwem.
8Piec przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
Porcja dla:
10 osób