15 min.
95 min.
110 min.
Łatwo je przyrządzić i są tanim oraz zdrowym posiłkiem dla całej rodziny. Mięso z indyczych udek, pieczone na sposób francuski, w wywarze z ziołami, okazuje się wspaniale soczyste i delikatne. Udka należy podawać z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami, aby wzbogacić potrawę o węglowodany złożone.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 pory, pokrojone w grube plasterki
- 12 miniaturowych marchewek
- 12 miniaturowych cukinii
- 12 kolb miniaturowej kukurydzy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać olej w dużym żaroodpornym naczyniu na dość dużym ogniu. Wrzucić pory, marchewki, cukinię oraz miniaturowe kolbki kukurydzy i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać.
2Wlać wywar, dodać rozmaryn i liść laurowy. Przyprawić udka pieprzem i położyć na warzywach.
3Przenieść naczynie do piekarnika i dusić mięso około 1,5 godziny, aż się przyrumieni. W połowie duszenia polać udka wywarem i wymieszać warzywa. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając udko w najgrubszym miejscu; wypływający sok powinien być przezroczysty.
4Odkroić z udek plastry mięsa. Podawać z warzywami, polane niewielką ilością wywaru.
Porcja dla:
4 osób