Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
95 min.
Całkowity czas:
110 min.

Łatwo je przyrządzić i są tanim oraz zdrowym posiłkiem dla całej rodziny. Mięso z indyczych udek, pieczone na sposób francuski, w wywarze z ziołami, okazuje się wspaniale soczyste i delikatne. Udka należy podawać z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami, aby wzbogacić potrawę o węglowodany złożone.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 pory, pokrojone w grube plasterki
  • 12 miniaturowych marchewek
  • 12 miniaturowych cukinii
  • 12 kolb miniaturowej kukurydzy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać olej w dużym żaroodpornym naczyniu na dość dużym ogniu. Wrzucić pory, marchewki, cukinię oraz miniaturowe kolbki kukurydzy i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać.

2Wlać wywar, dodać rozmaryn i liść laurowy. Przyprawić udka pieprzem i położyć na warzywach.

3Przenieść naczynie do piekarnika i dusić mięso około 1,5 godziny, aż się przyrumieni. W połowie duszenia polać udka wywarem i wymieszać warzywa. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając udko w najgrubszym miejscu; wypływający sok powinien być przezroczysty.

4Odkroić z udek plastry mięsa. Podawać z warzywami, polane niewielką ilością wywaru.

Porcja dla:

4 osób