Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
130 min.

Wspaniały przepis mojej mamy i na obiad, i na kolację – pieczone mięso z indyka doskonale smakuje z ziemniakami i sałatką (pyszne buraczki), a potem na zimno – z chrzanem do chleba.

Składniki:

  • 1 kg udźca z indyka
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 główka (można mniej) czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu

Przygotowanie:

1Udziec oczyścić z błon, natrzeć vegetą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem i wetrzeć dokładnie w mięso. Wstawić do lodówki na godzinę.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem. Piec przez około godzinę.

Porcja dla:

8 osób