Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Wspaniały przepis mojej mamy i na obiad, i na kolację – pieczone mięso z indyka doskonale smakuje z ziemniakami i sałatką (pyszne buraczki), a potem na zimno – z chrzanem do chleba.
Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 1 łyżeczka vegety
- 1 główka (można mniej) czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
Przygotowanie:
1Udziec oczyścić z błon, natrzeć vegetą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem i wetrzeć dokładnie w mięso. Wstawić do lodówki na godzinę.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem. Piec przez około godzinę.
Porcja dla:
8 osób